x
Deze website gebruikt cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. Lees meer

ERVARING ALIX


10-05-2024

'Ik heb last van mijn eigen kritische blik.'

Alix rondde vier jaar geleden zijn universitaire studie, muziekwetenschappen, af. Dat hij in de muziek terecht zou komen, was wel duidelijk. "Ik speel sinds mijn achtste al piano en heb achttien jaar les gehad.

Ik componeer soms ook en improviseer achter de piano. Ik speel vooral klassiek, maar ook jazz, modern en filmmuziek, bijvoorbeeld van Star Wars en Indiana Jones.

Muziek is niet uit mijn leven weg te denken. Het is mijn uitlaatklep: ik kan mijn gevoelens makkelijker uiten via muziek. Als ik me niet goed voel, ga ik achter mijn piano zitten. Het is iets wat ik nodig heb.

Ik speel graag, zowel tijdens mijn MDT-traject als privé, om anderen op te vrolijken of te steunen. Alleen heb ik ook hierbij last van mijn zelfkritische blik: ik kan zo vijf uur verder zijn om één pagina van een stuk perfect te leren spelen."

Baan Vinden

Alix verwacht altijd het allerbeste van zichzelf en loopt soms vast door zijn twijfels. Na zijn studie solliciteerde hij op een paar vacatures. Toch het bleek lastig om een baan te vinden die bij hem paste. "Mijn opleiding was niet heel beroepsgericht. Ik heb ook geen concrete ervaring op mijn cv staan."

Hij vindt het zwaar om werkloos te zijn. "Het heeft zeker invloed op mijn gemoedstoestand." De sollicitatiegesprekken vindt hij spannend, ook vanwege zijn autisme.

Het doelgroepregister van het UWV biedt daar een oplossing voor. Daar staan mensen in die door een beperking moeilijker een baan vinden. Dit doelgroepregister kan hen een 'voordeeltje' geven bij een sollicitatie. De overheid en bedrijven hebben afspraken gemaakt over extra banen voor deze mensen.

Alix wilde daar graag in, maar hij liep steeds vast in de aanvraag. "Uiteindelijk is het me samen met mijn coach van de SWOM MDT Academie gelukt.

SWOM ACADEMIE

SWOM ondersteunt jongeren die vastlopen op de arbeidsmarkt door middel van coaches die de jongeren trainingen geven en helpen bij hun vragen. Ook geven ze workshops.

Alix volgde zijn MDT-traject daar na een tip van een vriendin. Iedere twee weken sprak hij af met zijn coach. "Het is altijd fijn om je hart te luchten. Soms was het gesprek met mijn coach heel persoonlijk en bespraken we bijvoorbeeld mijn zelfkritiek.

Op andere momenten ging het over praktische zaken, zo regelden we samen de aanvraag voor het doelgroepregister." Van de coach kreeg hij ook huiswerk mee, bijvoorbeeld een beroepentest.

Het MDT-traject helpt om jezelf beter te leren kennen en uiteindelijk, in het geval van Alix, met meer zelfvertrouwen te solliciteren. "Het ging over mijn wensen, talenten en later over wat mijn autisme voor effect had op mijn leven en carrière."

De academie heeft hem nog geen baan bezorgd, maar Alix merkt wel dat hij stappen zet. "Ik probeer drempels over te gaan en ook de kleine vooruitgang te waarderen. Ik ben ergens mee bezig, iets aan het opstarten. Dat vind ik fijn. Ik zit niet stil."

Introvert

Hij volgde tijdens zijn MDT-traject twee workshops. De eerste ging over zijn competenties, zijn talenten. Waar ben je goed in? "De tweede sloot daarop aan. Het was meer een sollicitatietraining en ging bijvoorbeeld over hoe je een goede motivatiebrief schrijft en je cv opstelt.

Ik vind sollicitatiegesprekken lastig en ik ben bang om te falen. Ik ben introvert en heb het idee dat ik daardoor geen goede indruk achterlaat." Alix leerde tijdens zijn MDT gelijkgestemden, mensen kennen met problemen om aan een baan te komen.

"De herkenning in de verhalen van anderen was fijn. Je zit een beetje in hetzelfde schuitje. Ik vertelde waarom ik solliciteren lastig vond. Ze vonden dat ik niet te min over mezelf moest praten. 'Je kunt goed muziek maken en componeren. Dat kan niet iedereen', zeiden ze."

Hij kreeg ook een buddy via SWOM. Een jongen uit Rotterdam, die toevallig ook autisme heeft. We videobellen weleens en hebben contact via WhatsApp. We delen onze ervaringen met elkaar. Hij heeft wel werk, maar dat loopt niet altijd soepel.

Hij heeft me tips gegeven. Ik vind het fijn dat iemand met me meedenkt op werkgebied. Daarnaast is het leuk om een mogelijk nieuwe vriend te hebben.

Aanrader

Alix: "Dankzij de hulp die ik kreeg bij het doelgroepregister kan ik nu aanspraak maken op een jobcoach. Hopelijk kan ik met hulp van die coach een baan vinden.

Ik raad de SWOM MDT Academie aan als je moeilijkheden hebt om aan werk te komen, bijvoorbeeld door een beperking. Ze kunnen je steun bieden, denken mee en het is bovendien gratis."

Alix hoopt binnen nu en een jaar een baan te vinden. Het liefst in de muziek. Zo solliciteerde hij al eens bij het Concertgebouw en in een pianowinkel. "Ik zoek een baan die bij me past of waarmee ik werkervaring op kan bouwen. Het liefst begin ik met een paar uur per week.

Hopelijk krijg ik dan ook wat ondersteuning, bijvoorbeeld van iemand die bij me checkt hoe het gaat. Dat zou ideaal zijn."

Wat is MDT?

MDT is de afkorting van Maatschappelijke Diensttijd. Wil jij in een korte tijd jouw talenten ontwikkelen, iets doen voor een ander en mensen ontmoeten buiten je eigen leefwereld? Doe dan mee met MDT! 

SWOM MDT ACADEMIE
ontdek en ontwikkel jouw talent

Ontmoet andere talenten, deel ervaringen uit tijdens activiteiten, workshops en events of grijp de kans om via vrijwilligerswerk. SWOM MDT Academie is de community om nieuwe vrienden te maken en echt iets te betekenen voor een ander!

Lees hier meer

MEER ERVARINGEN

ALIX: 'De herkenning in de verhalen van anderen was fijn.'

Alix vond het lastig om zijn gevoelens onder woorden te brengen. Hij besloot mee te doen met SWOM MDT Academie. Nu is hij klaar voor de volgende stap.

ROOS: 'Trek aan de bel. Want je kan geholpen worden!'

Tijdens haar master Strafrecht kreeg Roos Long COVID, waardoor het vinden van een passende baan lastig werd. Via een vriendin kwam ze bij SWOM voor hulp.

BJORN: 'Deze baan gaf mij een nieuwe kans in het leven.'

Na 15-20 jaar weer gaan werken? Dankzij SWOM en coach Renske vond Bjorn weer een passende werkplek. 'Alleen al het idee dat iemand op je let, geeft zoveel rust.'

ASHNA: 'Ik voel me hier geaccepteerd en veilig.'

Ashna lag door een zeldzame auto-immuunziekte een maand in coma. Ze ontwaakte met niet-aangeboren hersenletsel (NAH), een beperking met enorme impact op haar leven.

HOOGHEEM RAADSCHAP: 'Iedereen mag bij ons zichzelf zijn.'

Bij Hoogheemraadschap willen ze dat iedereen zichzelf kan zijn en gewoon lekker werkt. En SWOM helpt ze daar maar al te graag bij! Lees meer over onze aanpak!